Těžká křivda

20. 10. 2017 8:43:12
Tak jsem si minulý týden zašel na pivko s kamarádem Jardou, se kterým jsem dlouhých devět let navštěvoval základní školu a později i jeden semestr vysoké školy, než mi bylo doporučeno, abych se akademické půdě obloukem vyhýbal...

Cestou do hospůdky jsem si v duchu říkal, jak je Jarda dobrej kluk. Kéž by měl každý člověk takového kamaráda, jakého mám já. V životě to kolikrát stojí za prd, ale vše se snáší lépe, když máte spřízněnou duši, se kterou si sednete u pivka a všechno to proberete horem a dolem.

Seděli jsme, popíjeli a vzpomínali na dětská léta. Je úsměvné, že věci, které jsme v minulosti považovali za důležité, se teď jeví tak malicherně. V jednu chvíli se mi vybavila historka a musel jsem přemáhat smích, abych nevyprskl nepolknuté pivo na stůl.

"Pamatuješ, jak jsme se školní družinou chodili do parku na hřiště?" zeptal jsem se Jardy, a ten již s úsměvem přikyvoval. "Tenkrát jsme tam hráli tu hru na rybičky a rybáře, pamatuješ?" a Jarda už se smál hlasitě, protože moc dobře věděl, kam tím mířím.

"Myslíš, jak mě pak celý den hledala policie?" přesvědčoval se ještě, ale výbuch mého smíchu dal najevo, že myslíme totéž.

"Přesně," vykuckal jsem ze sebe v záchvatu smíchu. "Já byl tenkrát rybář a chytil jsem tě, ale ty jsi se mi vytrhl a tvrdil jsi družinářce, že jsem se tě ani nedotkl. Pak jsme tam na sebe řvali a ty jsi to neunesl a utekl jsi pryč z parku".

Tenkrát z toho byl docela průser. Učitelky byly dosti vystresované a vše se ještě umocnilo, když si nic netušící Jardovi rodiče přišli do družiny vyzvednout synka, který se ještě nacházel mimo ústav. Družinářky se pokusily uchýlit ke lsti a přesvědčovaly zmatené rodiče, že žádného syna nikdy neměli. Tuto lež však Jardův otec prokoukl a volal: "To není možné! Proč bychom tedy navštěvovali třídní schůze? No proč?"

Na Jardovu matku přišly mdloby. Ztěžka dosedla na lavičku a sípavě zašeptala: "Chcete mi snad říct, že mé jediné, takřka normální dítě se právě teď potuluje samo v okolí borské věznice?"

"To není vůbec jisté," pravila zamyšleně paní družinářka, "mohlo ho třeba přejet auto."

Auto Jardu nepřejelo, nýbrž přivezlo. Nějaký čas potom byl Jarda na škole za velikého frajera, jelikož minimálně polovina ústavu viděla, jak Jarda vystupuje z policejního vozu a za doprovodu dvou statných policistů míří do školní družiny. Je to rebel, vzdychaly dívky.

Jarda se pomalu napil z půllitru, otřel si pěnu z pod nosu. Pak pevným hlasem řekl: "Nechytil".

"Cože?"

"Nechytil jsi mě," zopakoval Jarda.

"Vždyť i učitelka říkala, že chytil,"

"Ta byla blbá a slepá k tomu."

"Ale to víš, že jsem tě chytil! Všichni to viděli," oponoval jsem

"Ani ses mě nedotkl," řekl Jarda.

"Co kecáš, vždyť to bylo úplně jasný!" začala mi docházet trpělivost. A Jardovi taky.

"Tys byl vždycky taková malá svině. Tenkrát sis to celý vymyslel," řekl a přitom na mě cenil zuby. To už jsem ale nevydržel a chytil jsem Jardu pod krkem. Cloumal jsem s ním a řval na něj z plných plic, že jsem ho tenkrát jasně chytil, a že ne náhodou jsem v současnosti držitelem platné povolenky k rybolovu, že už tenkrát to ve mně bylo. Jarda však při tom cloumání nahmatal na stole půllitr a snažil se mě s ním zasáhnout do hlavy. To už jsme kolem sebe zpřevrhali několik židlí a vylili piva přísedících lidí, kterým, mohu-li soudit podle jejich hlasů, se to příliš nelíbilo.

Netrvalo dlouho a přihnal se k nám pan hospodský. Chlap jako hora a dobrých sto dvacet kilo živé váhy mne trošku uklidnilo. Odtrhl nás od sebe a já mu vysvětloval, jak se věci mají, ale pan hospodský asi nikdy rybičky a rybáře nehrál a řekl, že je mu úplně u prdele, jestli jsem toho druhýho magora chytil. Na to se mu Jarda vytrhl ze sevření, vlepil mu facku a zařval: "Nechytil!", načež utekl z hospody směrem k borské věznici a mě zanechal na místě činu i s jeho neuhrazeným účtem, dalším účtem za rozbité sklo a plačícím hospodským.

Cestou z hospůdky jsem si říkal, že si člověk musí lépe vybírat kamarády, se kterými posedí u piva. To aby chmelomok příliš nezhořknul a měl správný říz. Abych však Jardu jen nehanil a trošičku tak přispěl i na jeho obranu, je třeba říct, že jsem ho tenkrát fakt nechytil...

Autor: Daniel Tomáš | pátek 20.10.2017 8:43 | karma článku: 29.06 | přečteno: 2310x

Další články blogera

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

Ona taková kniha, to není nějaká lecjaká věc. Mnohdy si jí lidé vůbec neváží, natož aby se jí svěřovali a rovnou jí hází do ohně. Jo, byli i takoví lidé. Ale pak sami shořeli. Na to bacha.

11.9.2023 v 15:09 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 145 | Diskuse

Daniel Tomáš

Mravenčí doktor odchází od soudu s podmínkou

Připomeňme si sled událostí případu, který otřásl naší republikou a o kterém slyšel snad úplně každý člověk v zemi. Na ostře sledovaný případ, který byl dnes završen vynesením rozsudku, jako první upozornil básník Jozef Kožíšek.

7.9.2023 v 14:33 | Karma článku: 16.79 | Přečteno: 760 | Diskuse

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

Dle starých pověstí českých, ukrývá se v katakombách pod branickým pivovarem mocné vlastenecké vojsko, které je připraveno v hodině temna vyjet na pomoc nepříteli národa českého.

19.5.2022 v 10:59 | Karma článku: 8.76 | Přečteno: 294 | Diskuse

Daniel Tomáš

Než rasistou, to radši vrahem bys bejt chtěl

Narazil jsem v minulém týdnu na dva zvláštní články. V jednom je hlavní postavou člověk, který před deseti lety v soukromé konverzaci použil rasistickou metaforu a nyní je bez práce. V druhém článku je pak člověk, který před...

18.10.2021 v 13:55 | Karma článku: 33.78 | Přečteno: 1091 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Jaroslav Herda

"Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře", napsal Jiří Paroubek.

"Na celé čáře" považuji za hodnocení přinejmenším zavádějící či matoucí. Rozhodně nevhodné v tomto případě.

19.3.2024 v 7:38 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Martin Irein

Dlouhý den

Erlan sedí na kožené sedačce v sekretariátu ředitele jedné firmy. Je osm hodin ráno a on doufá, že si ředitel najde ve svém nabitém programu na něj čas.

18.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 8.81 | Přečteno: 197 | Diskuse

Alena Bures

Recenze: Jana Slaninová - Sex, prachy a potíže

Černá holka, narozená bílým rodičům. A k tomu reálie socialistické Prahy. Inu, tady se dají tušit problémy. Nebude jich málo, stejně jako toho ostatního z názvu...

18.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 6.98 | Přečteno: 277 | Diskuse

Alena Bures

Dvojrecenze: Maryla Adamcová - Krycí jméno Hortenzie + Hra tety Hortenzie

Vy neznáte majora Smithe? To máte ale smůlu... Nebo štěstí? Jak se to vezme. Tenhle typan a tulák po mezihvězdných dálkách stojí za poznání. Ovšem je otázkou, zda známost s ním není další z potíží, které major řeší (a způsobuje)

18.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma článku: 19.09 | Přečteno: 893 |
VIP
Počet článků 146 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1509

Jsem velekrál skladu v maličké firmě. Mám jen jediného podřízeného, a ani ten mne neposlouchá.. Dvakrát jsem neúspěšně studoval VŠ, tak jsem se dal na dráhu dělníka. Jsem pánem ještěrky a vozím palety z bodu A do bodu B, a když je frmol, tak i do bodu C, ale v žádném případě do bodu D.. Mám rád sport, pivo, rybařinu, pivo, dobré jídlo, přítelkyni, pivo, četbu, Bory, bory, skaliny, řeky, lučiny, českou hymnu, vychlazenou Plzeň a tak různě....

Tady mi můžete anonymně nadávat:

danieltomas08@post.cz

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...