Chalupářské menu

Češi jsou národem chalupářů. Ti šťastnější opouštějí v pátek rozpálené městské byty a uchylují se do chládku přírody a lesa, ti méně šťastní vysedávají rok co rok u televize a sledují alespoň Sováka s Kemrem.

Ona není chata jako chata. Někteří chataři si nechali postavit doslova paláce, na jejichž zahradě nechybí ani bazén či vířivka. Já jsem chatu zdědil. Jedná se o malebnou stavbu poslepovanou z různých prkýnek, bez tekoucí vody a s malinkou kuchyňkou. Ale to vůbec nevadí. Vodu si vozím z města v plastových kanystrech, koupat se chodím pod jez do řeky a i v primitivních podmínkách v ne příliš prostorné kuchyni se dají připravit kulinářské skvosty. Člověk jen musí vědět, jak na to! Zde je troška inspirace.

Jedním z nejjednoduších jídel, co se přípravy týče, jsou bez pochyby špagety. To je celkem i logické, však oni se Italové nepředřou. Popisovat vaření těstovin snad zde nemusím. To se prostě vezmou ty tvrdý tyčky a hodí se do vroucí a osolené vody. Tam se nechají tak patnáct minut a pak už to nejsou tvrdé tyčky, ale normální špagety. Jistě si říkáte, že tomu ještě něco chybí, že? No jistě, omáčka! Ta se udělá velice snadno. Do druhého hrnce vykydnu obsah masové konzervy. Přiznám se, že při výběru konzervy hledím především na kvalitu, a proto neřeším ani vyšší cenu. Nečastěji beru takové konzervy, kde podíl masa dosahuje až úctihodných čtyřiceti procent. Pravda, omáčka je pak poněkud hutnější, ale dobrá. Mezi konzervami mám dokonce i svého favorita. Nejspíše jsou dováženy z Řecka, jelikož jejich název je "Alfa - Omega Psí konzerva".

Chvilku počkám, než vykydnutý obsah ztratí na tuhosti a následně přidám, též z konzervy, dva rajčatové protlaky. Ty nám maso obarví krásně do červena a navíc dodají chuť čerstvě natrhaného azbestu. Chvilku podusíme a pak to naplácáme na již hotové špagety. Jako zdroj vitamínů dobře poslouží dva nastrouhané stroužky česneku. Pro zvýšení intenzity chuti pokrmu je možno přidat polévkovou lžíci glutamátu sodného. Do hotové porce pak zapíchneme petrželku či nějakou kopřivu na ozdobu. É voja lá! Kam se hrabe Pohlreich! Bon apetýt!

Dalším oblíbeným pokrmem připravovaným v lůně přirody jsou špekáčky či jeho vylepšená verze, tedy ražniči. Nač si zoufat nad omezeným prostorem v kuchyni, když můžeme vařit venku? Jemně namleté paznehty a kůže vecpané do prasečího střívka zajistí dostatek slin v chalupářových ústech. Příprava je naprosto triviální. Špekáčky vezmu a na několika místech je naříznu. Najdu si nějakej klacek na kterej je nabodnu a pak to strčím nad oheň. Dobrý tip: špekáčky strčím přímo do ohně! Jsou pak hotovy mnohem rychleji, mají zdravou černou barvu a při pojídání hezky křupou. Pochutná si celá rodina!

Ražniči připravujeme tak, že špekáčky nakrájíme na kolečka a ještě navíc přidáme cibuli a slaninu. To pak pícháme na klacek střídavě pátý přes devátý a opékáme na mírném ohni, dokud nás to baví. Vhodnou přílohou je pak klidně i týden starý chleba a kýbl hořčice.

První je grunt a druhý je špunt! vykřikovala babička cestou do léčebny. Nejspíš tím myslela, že polévka, tedy první jídlo, je grunt, tedy základ! To druhý je špunt si už vysvětlit nedokážeme. Ani primář nám nepomohl. Každopádně by byla chyba zanedbávat polévku. Chutnou polévku lze připravit i za ztížených podmínek.

V dnešní době je na trhu nepřeberné množství polévek. Vybírat můžete od těch klasických, jako jsou gulášová, bramborová, ale i z různých exotických, jako třeba čínských. Příprava těchto polévek se však liší kus od kusu. Tak třeba zrovna čínská polévka je co do přípravy nejjednodušší. To se prostě obsah sáčku hodí do misky, na to se z menších pytlíčků naháže nějaký koření plus nějakej olej, nebo co to vůbec je, ale celé se to zaleje vařící vodou. Což o to, je to rychlé a jednoduché, ale mě tam chybí takové to něco navíc.

Každý mistr kuchařského řemesla, včetně mě, vám poví, že vaření není jen o vytvoření nějaké hmoty, kterou si zaplácáte žaludek. Vařit se musí s radostí a stejně tak se i pokrm musí podávat. Zkrátka to hotové dílo musí vypadat k světu. A také se říká, že člověk ochutnává očima, tudíž jídlo na talíři musí zaujmout již od pohledu. A tohle, alespoň podle mě, čínská polévka nesplňuje.

A možná právě proto jsou mezi polévkami i takové, které bych zařadil do vyšší ligy, jak se tak říká. Nebo taky vyšší level. Mezi polévkovou extraligu bezesporu patří ty, do nichž se na konci varu kydne syrové vejce. V obchodech je najdete pod názvem "Přidej vejce". Tady už je zapotřebí trocha zkušenosti a rozhodně bych tuto polévku nedoporučil méně zdatným kuchařům.

Jak už jsem říkal, vaření a jídlo musí především zaujmout a bavit. Jednou jsem na víkend pozval na chatu kamaráda, se kterým chodím na ryby. Před samotným rybolovem jsme se však chtěli posilnit a kvalitně zasytit, proto jsem se ujal vaření, zatím co si kamarád připravoval náčinní k lovu. Dlouho jsem přemýšlel, jakou zvolit polévku, abych kamaráda zaujal a dobře pohostil. Nakonec jsem měl šťastnou ruku, když jsem sáhnul po pytlíku písmenkové polévky. Už při samotném vaření, když v hrnci bublala voda a sem tam se na hladině objevilo písmenko, jsem zadržoval smích. To tam takhle stojím u plotny a míchám, když najednou vidím K a hned na to B. No, já myslel, že se snad pominu.

No, a když to bylo hotový, tak jsem to nalil do talířů a nesl ke stolu. Mě se úplně klepaly ruce! Tak jsem to před něj postavil a dělal jako že nic. On na to kouknul a zvolal: "No tohle! Tys to teda vymňouknul!" a začal se řehtat. A to já už taky řval smíchy, až mi tekly slzy. Potom jsme z těch písmenek začali skládat slova a trumfovali jsme se, kdo složí lepší. Bohužel se nám nepovedlo složit ani jedno slovo, ale řachanda to byla neskutečná! Tu polévku jsme nakonec jedli asi dvě hodiny a dokonce jsme pak už ani na ryby nešli. No, a tohle jsem přesně myslel tím, že vaření a jídlo má být především zábava.

Tak to sami vidíte. I v malé kuchyňce se dá vytvořit velká hostina. Člověk musí jen trochu chtít a jít si za svým cílem. A ano, chce to i trošičku toho gastronomického štěstíčka. Více podobných receptů a skvostů najdete v mé připravované kuchařce "Vaříme za pět korun".

 

Autor: Daniel Tomáš | pátek 16.6.2017 8:08 | karma článku: 29,07 | přečteno: 2509x
  • Další články autora

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

Ona taková kniha, to není nějaká lecjaká věc. Mnohdy si jí lidé vůbec neváží, natož aby se jí svěřovali a rovnou jí hází do ohně. Jo, byli i takoví lidé. Ale pak sami shořeli. Na to bacha.

11.9.2023 v 15:09 | Karma: 9,39 | Přečteno: 191x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Mravenčí doktor odchází od soudu s podmínkou

Připomeňme si sled událostí případu, který otřásl naší republikou a o kterém slyšel snad úplně každý člověk v zemi. Na ostře sledovaný případ, který byl dnes završen vynesením rozsudku, jako první upozornil básník Jozef Kožíšek.

7.9.2023 v 14:33 | Karma: 16,79 | Přečteno: 808x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

Dle starých pověstí českých, ukrývá se v katakombách pod branickým pivovarem mocné vlastenecké vojsko, které je připraveno v hodině temna vyjet na pomoc nepříteli národa českého.

19.5.2022 v 10:59 | Karma: 9,40 | Přečteno: 344x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Než rasistou, to radši vrahem bys bejt chtěl

Narazil jsem v minulém týdnu na dva zvláštní články. V jednom je hlavní postavou člověk, který před deseti lety v soukromé konverzaci použil rasistickou metaforu a nyní je bez práce. V druhém článku je pak člověk, který před...

18.10.2021 v 13:55 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Společnost

Daniel Tomáš

Zahrajeme si na trenéra

Jste trenérem týmu, který usiluje o postup do Ligy mistrů. Z prvního zápasu si přivezete dvougólové manko a v domácím prostředí tak musíte minimálně vstřelit tři branky a žádnou nedostat, abyste se vyhnuli prodloužení a ...

11.8.2021 v 15:05 | Karma: 17,73 | Přečteno: 578x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 146
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1520x
Jsem velekrál skladu v maličké firmě. Mám jen jediného podřízeného, a ani ten mne neposlouchá.. Dvakrát jsem neúspěšně studoval VŠ, tak jsem se dal na dráhu dělníka. Jsem pánem ještěrky a vozím palety z bodu A do bodu B, a když je frmol, tak i do bodu C, ale v žádném případě do bodu D.. Mám rád sport, pivo, rybařinu, pivo, dobré jídlo, přítelkyni, pivo, četbu, Bory, bory, skaliny, řeky, lučiny, českou hymnu, vychlazenou Plzeň a tak různě....

Tady mi můžete anonymně nadávat:

danieltomas08@post.cz

 

Seznam rubrik