Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejslavnější český podvodník

S tím nadpisem se jistě dá polemizovat. Naše země je na podvodníky bohatá a je tedy z čeho vybírat. Ale jedna věc je ukrást miliony a zmizet s nimi v Karibiku a druhá věc je prodat Eiffelovku nebo vyzrát na samotného Al Caponeho.

Viktor Lustig se narodil 4. ledna 1890 ve východočeském městě Hostinné. Již v mládí opouští Čechy a vydává se na západ. Vyniká inteligencí, vystupuje sebejistě a na mnoho lidí působí velice věrohodně. Je okouzlující a mluví plynule několika jazyky. To vše mu velice pomáhá v jeho profesi podvodníka.

Svoji kariéru odstartuje na zaoceánském parníku pendlujícím mezi Paříží a New Yorkem. Jako obratný manipulátor a hazardní hráč obírá bohaté cestující. Pomáhá si i falešnými dluhopisy či podfuky při dostihových sázkách. Vystupuje pod desítkami nejrůznějších identit a dokonce i pod vymyšleným titulem hraběte.

Svůj nejslavnější kousek provede v Paříži. Píše se rok 1925 a francouzské deníky denně přinášejí zprávy o špatném stavu Eiffelovi věže a o problémech s její údržbou. Lustigovi se v hlavě zrodí šílený nápad. Pod falešnou identitou zástupce ředitele ministerstva pošt a telegrafů obvolá telefonicky několik známých francouzských obchodníků s kovovým šrotem a pozve je na tajnou schůzku do luxusního pařížského hotelu.

Zde jim bez mrknutí oka řekne, že Eiffelova věž je v katastrofálním stavu a město, které nemá peníze na její opravu, se jí chce zbavit. O celé věci pak mluví jako o státním tajemství a varuje obchodníky, aby nic nevynesli na veřejnost. Ti všemu uvěří. Ona ta myšlenka tehdy nebyla tak absurdní. Eiffelovka se postavila pro světovou výstavu v roce 1889 a v roce 1909 měla být přemístěna jinam, takže vlastně už přesluhovala. Francouzi si ji také moc neoblíbili, protože mezi gotickými katedrálami působila jako pěst na oko.

Lustig následně vezme obchodníky na obchůzku kolem věže a zde si vytipuje obchodníka, který je do věci nejvíce zapálený. Tímto obchodníkem je Andre Poisson. Lustig se pak s Poissonem setkává i v soukromí a zde mu obchodník dokonce vnutí úplatek, aby zakázka na zbourání věže připadla jemu. Lustig mu zákázku přiklepne a s tučným úplatkem a výdělkem za prodej věže odjíždí vlakem do Vídně. Zde žije v luxusních hotelech a sleduje dění v Paříži.

V Paříži je ale ticho po pěšině. Ponížený Poisson se totiž tak styděl za svoji naivitu, že nic neohlásil a nikdo se tak o podvodu nedozvěděl. Troufalý Lustig se vrací do Paříže a pokouší se svůj podvod zopakovat. Podruhé však natrefí na opatrnější obchodníky a ti vše nahlásí na policii. Lustig těsně uniká zatčení a odjíždí do Ameriky.

Zde v roce 1926 vyrobí kouzelnou skříňku na tisknutí peněz. Princip je jednoduchý. Dřevěná bedýnka, po jejíž stranách je několik pák a rukojetí, vytiskne za šest hodin jednu stodolarovou bankovku. Ohromený klient zaplatí Lustigovi za bedýnku 30 000 dolarů. Během následujících dvanácti hodin vytiskne stroj dvě stodolarové bankovky, které tam předtím podvodník sám vložil. Pak už z ní vycházejí jen prázdné papírky. To už je ale Lustig dávno pryč.

V Americe se Lustigovi podaří vydělat i na samotném králi podsvětí. Zde si však dovolím tvrdit, že se nejedná ani tak o podvod, jako spíš o naprosto přesný odhad Al Caponeho osobnosti. Lustig se s Al Caponem setkává a požádá ho o půjčku 50 000 dolarů, které by rád následně investoval. Al Capone mu peníze poskytne. Lustig je však místo investování odnáší k sobě domů a zde je uloží do šuplíku. Přesně za dva měsíce peníze opět vezme a vrací je Al Caponemu s tím, že obchod se bohužel nezdařil. Al Capone je ohromen Lustigovou poctivostí a z 50 000 dolarů odpočítá 5000 a ty Lustigovi věnuje od cesty. A přesně o to Lustigovi celou dobu šlo.

Spravedlnost Lustiga dožene v roce 1934. Je odsouzen na 15 let, ale den před soudním líčením se pokusí o útěk, načež je dopaden a konečný verdikt zní 20 let v Alcatrazu. Umírá v roce 1947 na zápal plic.

Autor: Daniel Tomáš | čtvrtek 7.6.2018 8:44 | karma článku: 32,42 | přečteno: 3485x
  • Další články autora

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

Ona taková kniha, to není nějaká lecjaká věc. Mnohdy si jí lidé vůbec neváží, natož aby se jí svěřovali a rovnou jí hází do ohně. Jo, byli i takoví lidé. Ale pak sami shořeli. Na to bacha.

11.9.2023 v 15:09 | Karma: 9,39 | Přečteno: 191x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Mravenčí doktor odchází od soudu s podmínkou

Připomeňme si sled událostí případu, který otřásl naší republikou a o kterém slyšel snad úplně každý člověk v zemi. Na ostře sledovaný případ, který byl dnes završen vynesením rozsudku, jako první upozornil básník Jozef Kožíšek.

7.9.2023 v 14:33 | Karma: 16,79 | Přečteno: 808x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

Dle starých pověstí českých, ukrývá se v katakombách pod branickým pivovarem mocné vlastenecké vojsko, které je připraveno v hodině temna vyjet na pomoc nepříteli národa českého.

19.5.2022 v 10:59 | Karma: 9,40 | Přečteno: 344x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Než rasistou, to radši vrahem bys bejt chtěl

Narazil jsem v minulém týdnu na dva zvláštní články. V jednom je hlavní postavou člověk, který před deseti lety v soukromé konverzaci použil rasistickou metaforu a nyní je bez práce. V druhém článku je pak člověk, který před...

18.10.2021 v 13:55 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Společnost

Daniel Tomáš

Zahrajeme si na trenéra

Jste trenérem týmu, který usiluje o postup do Ligy mistrů. Z prvního zápasu si přivezete dvougólové manko a v domácím prostředí tak musíte minimálně vstřelit tři branky a žádnou nedostat, abyste se vyhnuli prodloužení a ...

11.8.2021 v 15:05 | Karma: 17,73 | Přečteno: 578x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 146
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1520x
Jsem velekrál skladu v maličké firmě. Mám jen jediného podřízeného, a ani ten mne neposlouchá.. Dvakrát jsem neúspěšně studoval VŠ, tak jsem se dal na dráhu dělníka. Jsem pánem ještěrky a vozím palety z bodu A do bodu B, a když je frmol, tak i do bodu C, ale v žádném případě do bodu D.. Mám rád sport, pivo, rybařinu, pivo, dobré jídlo, přítelkyni, pivo, četbu, Bory, bory, skaliny, řeky, lučiny, českou hymnu, vychlazenou Plzeň a tak různě....

Tady mi můžete anonymně nadávat:

danieltomas08@post.cz

 

Seznam rubrik