Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč čeští fotbalisté nejsou oporami evropských velkoklubů?

Nebo proč alespoň nejsou součástí takových týmů, jako byli hráči generace kolem Pavla Nedvěda? Proč například Chorvatsko, na rozdíl od nás, účinkuje na Mistrovství světa a má v kádru opory Realu Madrid a Barcelony?  

Generace kolem Pavla Nedvěda, která ve své době, podle mnoha odborníků, předváděla nejlepší fotbal v Evropě a dost možná i na světě, je ta tam. Hráči této generace se na Mistrovství Evropy 2004 probojovali až do semifinále a dva roky na to postoupili poprvé v historii samostatné České republiky na Mistrovství světa. Bohužel to bylo poprvé a zatím i naposled. Nebudu zde jmenovat jednotlivé hráče, jistě si je mnozí moc dobře pamatují. Místo jmen hráčů vypíšu kluby, ve kterých nastupovali.

Chelsea, Ajax Amsterdam (později Juventus Turín), AC Milán, Paris SG, Fiorentina (později Atletico Madrid), Ajax Amsterdam (Tomáš Galásek - kapitán A týmu Ajaxu), Juventus Turín, AS Monako, Dortmund (po MS přestup do Arsenalu Londýn), Liverpool, Galatasaray Istanbul, Dortmund. To byla hlavní kostra naší reprezentace. Střídající hráči pak nastupovali v týmech jako: Spartak Moskva, Zenit Petrohrad, Austria Vídeň, Hamburg SV, Norimberk, Hannover. Z české ligy se do týmu dostali pouze dva hráči: brankář Jaromír Blažek (Sparta) a Karel Poborský, který byl na MS nominován, ačkoliv tou dobu již nastupoval pouze v druholigových Českých Budějovicích.

Teď vypíšu působiště našich současných reprezentantů: Basilej, Fulham (2. anglická liga), Basilej, Slavia, Kodaň, Hoffenheim, Werder Brémy, Slavia, Slavia, Slavia, Hertha Berlín, Plzeň, Udinese, Sparta, Plzeň, Udinese, AS Řím, Plzeň.

Někde se asi stala chyba...

Když se například podíváme na reprezentační tým Chorvatska, který nedávno na MS v Rusku "sestřelil" Messiho Argentinu 3:0, najdeme, krom jiných, tyto týmy: Monako, Besiktas, Sampdoria Janov, Liverpool, Atletico Madrid, Leverkusen, Real Madrid, Real Madrid, Barcelona, Fiorentina, Inter Milán, Juventus Turín, Inter Milán, AC Milán.

Proč je o chorvatské fotbalisty v Evropě takový zájem? Myslím si, že je to dané tím, že mladí Chorvaté pravidelně nastupují v tamní chorvatské lize, zatímco u nás se fotbalista v jednadvaceti letech plácá v juniorské lize (která bude brzy zrušena), ve třiadvaceti letech se o něm mluví jako o talentu a v šestadvaceti letech začne teprve pravidelněji hrát. To už je však dost pozdní věk na to, aby zaujal skauty ze slavných velkoklubů.

Prošel jsem si soupisky třech předních českých klubů (Sparta, Plzeň, Slavie) a třech chorvatských týmů, které se v nedávno skončené sezoně umístily na prvních třech místech tabulky (Dinamo Záhřeb, NK Rijeka, Hajduk Split). Hledal jsem fotbalisty narozené v roce 1997 a později.

Sparta, Plzeň a Slavie mají dohromady na soupisce deset hráčů do 21 let. Jen samotné Dinamo Záhřeb má na soupisce více hráčů do 21 let, než české trio - 11. Rijeka pak pouze 2 hráče a Split 5 hráčů. Tedy dohromady osmnáct fotbalistů do 21 let.

Ještě zajímavější je ale pohled na jejich herní vytížení. Z českého tria má jen jediný z mladých hráčů odehráno alespoň pět zápasů za minulou sezonu. Tím je Pavel Bucha ze Slavie, který odehrál přesně pět zápasů. Ostatní si připsali minimum startů a většinou spíš žádný.

Z jedenácti záhřebských mladíků jich rovných šest odehrálo v minulé sezoně za A-tým více jak DVACET! zápasů. Chorvatský záložník Nikola Moro má již ve svých dvaceti letech odehráno 47 zápasů za A-tým Dinama Záhřeb a první start si připsal ve svých sedmnácti letech. V devatenácti letech si Moro připsal i jeden start v Lize mistrů (odehrál 85 minut). O rok starší Ante Čorič má na kontě 134 zápasů (z toho 8 v Lize mistrů) a debutoval v šestnácti letech! Od 1. 7. 2018 bude Čorič spoluhráčem našeho Patrika Schicka v AS Řím, které za něj zaplatilo 6 milionů eur. Dvacetiletý Filip Benkovič má odehráno 74 zápasů (7 v Lize mistrů).

U nás se v minulé sezoně hodně mluvilo o mladém týmu Sigmy Olomouc. Na jejich soupisce jsem našel pouze dva hráče narozené v roce 1997. Jeden neodehrál za A-tým nic, ten druhý odehrál 7 minut...

Takže jsem nakonec dospěl k závěru, že naši hráči budou jen ztěží oporami či vyhledávaným "zbožím" slavných mančaftů, když nedostanou pořádně "čuchnout" ani v naší lize. Ale ono taky proč dávat šanci odchovancům, když můžem v klidu napříč Evropou posbírat pohasínající hvězdy...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Tomáš | neděle 24.6.2018 12:39 | karma článku: 31,05 | přečteno: 2343x
  • Další články autora

Daniel Tomáš

Jak jsem koukal na Ordinaci

Každý člověk, pokud tedy není nějaký pošahaný workoholik, se těší na víkend. Jediné dva dny v týdnu, kdy nemusíte předstírat pracovní nasazení a donášet na kolegy.

6.5.2024 v 12:24 | Karma: 16,90 | Přečteno: 588x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

Ona taková kniha, to není nějaká lecjaká věc. Mnohdy si jí lidé vůbec neváží, natož aby se jí svěřovali a rovnou jí hází do ohně. Jo, byli i takoví lidé. Ale pak sami shořeli. Na to bacha.

11.9.2023 v 15:09 | Karma: 10,22 | Přečteno: 204x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Mravenčí doktor odchází od soudu s podmínkou

Připomeňme si sled událostí případu, který otřásl naší republikou a o kterém slyšel snad úplně každý člověk v zemi. Na ostře sledovaný případ, který byl dnes završen vynesením rozsudku, jako první upozornil básník Jozef Kožíšek.

7.9.2023 v 14:33 | Karma: 16,79 | Přečteno: 817x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

Dle starých pověstí českých, ukrývá se v katakombách pod branickým pivovarem mocné vlastenecké vojsko, které je připraveno v hodině temna vyjet na pomoc nepříteli národa českého.

19.5.2022 v 10:59 | Karma: 9,40 | Přečteno: 348x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Než rasistou, to radši vrahem bys bejt chtěl

Narazil jsem v minulém týdnu na dva zvláštní články. V jednom je hlavní postavou člověk, který před deseti lety v soukromé konverzaci použil rasistickou metaforu a nyní je bez práce. V druhém článku je pak člověk, který před...

18.10.2021 v 13:55 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 16,90
  • Průměrná čtenost 1509x
Jsem velekrál skladu v maličké firmě. Mám jen jediného podřízeného, a ani ten mne neposlouchá.. Dvakrát jsem neúspěšně studoval VŠ, tak jsem se dal na dráhu dělníka. Jsem pánem ještěrky a vozím palety z bodu A do bodu B, a když je frmol, tak i do bodu C, ale v žádném případě do bodu D.. Mám rád sport, pivo, rybařinu, pivo, dobré jídlo, přítelkyni, pivo, četbu, Bory, bory, skaliny, řeky, lučiny, českou hymnu, vychlazenou Plzeň a tak různě....

Tady mi můžete anonymně nadávat:

danieltomas08@post.cz

 

Seznam rubrik