UEFA - Mafia?

15. 08. 2018 12:43:31
Tak tedy ani letos nebudeme mít ve fotbalové Lize mistrů dva české zástupce. Pražská Slavia ve včerejším utkání prohrála na hřišti Kyjeva 2:0. Bohužel, výsledek byl značně ovlivněn chybami rozhodčích, což zanechalo na utkání...

...dosti hořkou pachuť. Chyboval především polský asistent rozhodčího, pan Golis.

K první sporné situaci došlo ve 38. minutě, kdy za stavu 1:0 pro domácí Kyjev dal vyrovnávací branku Stanislav Tecl. Vše se zdálo být v naprostém pořádku, asistent rozhodčího ofsajd nesignalizoval a hned po vstřelené brance se rozběhl směrem k půlící čáře. Hráči Slávie se shromáždili u rohového praporku, kde plácali po ramenou autora gólu Tecla. Zničehonic zazněla píšťalka rozhodčího a všichni s údivem zjistili, že asistent rozhodčího si celou věc asi rozmyslel, vrátil se zpět od půlící čáry a odmával ofsajd. Gól tedy uznán nakonec nebyl.

Nutno říct, že tato situace je opravdu sporná. Stanislav Tecl v ofsajdu nebyl. Kdo ale v ofsajdu byl je stoper pražské Slavie Simon Deli. Jenže na toho zase nesměřovala přihrávka. Ale ve chvíli, kdy Tecl mířil k soupeřově bráně, narazil do Deliho jeden z bránících hráčů a spadl k zemi. Dá se tedy říct, že Deli se z ofasjdového postavení zapojil do hry... Ale proč tedy rozhodčí neodmával ofsajd okamžitě?

K další chybně posouzené situaci došlo ve 45. minutě, kdy na hraně pokutového území zasáhl míč zcela evidentně ruku jednoho z kyjevských hráčů. Pouštěl jsem si tuto situaci několikrát a usoudil jsem, že hráč rukou zahrál zřejmě mimo velké vápno, tedy by se penalta asi nepískala, nicméně by došlo na standardní situaci z dost zajímavého místa, ze kterého se dá vážně ohrozit branka. Tuto chybu připisuji na vrub opět asistentovi rozhodčího, panu Golisovi, protože hlavní rozhodčí měl výhled na ruku zakrytý tělem kyjevského hráče, zatímco asistent rozhodčího měl celou situaci jako na dlani.

To nejhorší však mělo teprve přijít. V 74. minutě poslal kyjevský hráč Tsygankov přihrávku do naprosto evidentního ofsajdu, po které dal útočník Besiedin rozhodující gól, který definitivně pohřbil naděje pražského týmu. Už při sledování přímého přenosu jsem si v duchu říkal, že se jedná o ofsajd. Komentátor, Jaromír Bosák, měl na věc stejný názor, jen ho řekl nahlas. Jediný, kdo si myslel opak, byl opět asistent rozhodčího Golis. Ten samý rozhodčí, který rozklíčoval tak nepřehlednou situaci při neuznané brance Slavie, přehlédl učebnicový a zcela jasný, neoddiskutovatelný ofsajd.

No... Na jednu stranu můžeme říct, že Slavia si postup jen ztěží zasloužila, když za 180 minut hracího času dala Kyjevu jedinou branku, a to ještě z penalty. Na druhou stranu by nebylo špatné se podívat, jací lidé se v Dynamu Kyjev motají kolem fotbalu. Ono v kronikách tohoto mužstva se nepíše jen o úspěších, ale i o úplatkářské aféře:

Ten největší (průšvih) vypukl v roce 1995, kdy kyjevští funkcionáři nabídli před zápasem s Panathinaikosem Atény španělskému rozhodčímu Nietovi dva kožichy a 30 000 dolarů. Dynamo bylo za úplatkářství vyloučeno z rozehrané Ligy mistrů a dostalo stop i na další dvě sezony. Doživotně byli z fotbalového hnutí vyloučeni dva představitelé Dynama.

Zdroj: https://fotbal.idnes.cz/dynamo-kyjev-financni-kontrola-platy-hracu-fkl-/fot_pohary.aspx?c=A180812_161333_fot_pohary_ber

Ano, jedním z "doživotně" vyloučených představitelů byl i současný prezident Dynama, Igor Surkis. Co si UEFA představuje pod pojmem doživotně, to netuším. Igoru Surkisovi byl trest tedy nejspíše prominut, ale kdy a z jakých důvodů jsem nezjistil. Velice by mě však zajímalo, jakou roli v omilostnění Igora Surkise sehrál současný místopředseda UEFA. Tím totiž není nikdo jiný, než Grigorij Surkis. A ne, není to shoda jmen, jsou to bratři... V roce 1995, během té úplatkářské aféry, byl prezidentem Dynama právě Grigorij Surkis. V Českém fotbalu je současný místopředseda UEFA Surkis známý především díky ne zcela dávnému incidentu, kdy přicestoval na valnou hromadu fotbalové asociace ČR do Nymburka, kde představitelům českého fotbalu hrozil přísnými tresty, pokud nezmění svůj dvoukomorový volební systém. Jsou to zkrátka slušní hoši tihle Surkisové...

Nemohu si zkrátka pomoc, ale když vidím, jací lidé mají vazby na Dynamo Kyjev a s ohledem na to, co jsem včera viděl v televizi, vychází mi z toho, že paní Golisová dostane k Vánocům nový kožich...

Autor: Daniel Tomáš | středa 15.8.2018 12:43 | karma článku: 26.83 | přečteno: 805x

Další články blogera

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

Ona taková kniha, to není nějaká lecjaká věc. Mnohdy si jí lidé vůbec neváží, natož aby se jí svěřovali a rovnou jí hází do ohně. Jo, byli i takoví lidé. Ale pak sami shořeli. Na to bacha.

11.9.2023 v 15:09 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 145 | Diskuse

Daniel Tomáš

Mravenčí doktor odchází od soudu s podmínkou

Připomeňme si sled událostí případu, který otřásl naší republikou a o kterém slyšel snad úplně každý člověk v zemi. Na ostře sledovaný případ, který byl dnes završen vynesením rozsudku, jako první upozornil básník Jozef Kožíšek.

7.9.2023 v 14:33 | Karma článku: 16.79 | Přečteno: 760 | Diskuse

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

Dle starých pověstí českých, ukrývá se v katakombách pod branickým pivovarem mocné vlastenecké vojsko, které je připraveno v hodině temna vyjet na pomoc nepříteli národa českého.

19.5.2022 v 10:59 | Karma článku: 8.76 | Přečteno: 295 | Diskuse

Daniel Tomáš

Než rasistou, to radši vrahem bys bejt chtěl

Narazil jsem v minulém týdnu na dva zvláštní články. V jednom je hlavní postavou člověk, který před deseti lety v soukromé konverzaci použil rasistickou metaforu a nyní je bez práce. V druhém článku je pak člověk, který před...

18.10.2021 v 13:55 | Karma článku: 33.78 | Přečteno: 1091 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
VIP
Počet článků 146 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1509

Jsem velekrál skladu v maličké firmě. Mám jen jediného podřízeného, a ani ten mne neposlouchá.. Dvakrát jsem neúspěšně studoval VŠ, tak jsem se dal na dráhu dělníka. Jsem pánem ještěrky a vozím palety z bodu A do bodu B, a když je frmol, tak i do bodu C, ale v žádném případě do bodu D.. Mám rád sport, pivo, rybařinu, pivo, dobré jídlo, přítelkyni, pivo, četbu, Bory, bory, skaliny, řeky, lučiny, českou hymnu, vychlazenou Plzeň a tak různě....

Tady mi můžete anonymně nadávat:

danieltomas08@post.cz

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...