Historie, současnost a tajemství řádu svobodných skladníků

Po návratu domů z jubilejní dvousté mezinárodní konference skladníků, která se letos konala v norském Oslu, jsem se rozhodl čtenáře blíže seznámit s historií řádu svobodných skladníků a poodhalit roušku tajemství, jež tento...

...spolek obestírá.

Ještě předtím mi však dovolte, abych poděkoval norským pořadatelům nedávno skončené konference v Oslu, za vynikající uspořádání a organizaci. Jednalo se o skromné setkání čelních představitelů skladnických cechů z celého světa, které se konalo v pěti hvězdičkovém hotelu, jenž byl postaven z peněz daňových poplatníků jen pro tuto akci, a po jejímž ukončení byl hotel zbourán, přičemž na jeho místě by v nejbližších dnech měl vyrůst monumentální pomník ze zlata, taktéž z peněz daňových poplatníků, připomínající tuto jubilejní konferenci.

Historie skladnictví je dlouhá. První dochovanou zmínkou o skladování je 40 tisíc let stará jeskynní malba z indonéského ostrova Sulawesi, na které je vyobrazena skupina postav, zřejmě rodina, z nichž jedna z postav za pomoci primitivního paletového vozíku přemisťuje zásoby potravin do jakési starodávné spíže. Vzhledem k nízké kvalitě malby, na které se navíc podepsal zub času, má tato teorie i řadu odpůrců, kteří tvrdí, že se jedná o první vyobrazení pohlavního styku, a že primitivní paletový vozík je ve skutečnosti tělo mladé dívky. Já osobně jsem se vydal onu tajemnou jeskyni navštívit a po dvou týdnech usilovné práce jsem mohl s čistým svědomím konstatovat, že se mi ji nepodařilo nalézt.

Za významný mezník v dějinách skladnictví je považován rok 1717, kdy byla ve Velké Británii spojena čtyři menší skladnická uskupení v jedno velké, čímž v Británii vznikl první řád svobodných skladníků, do jehož čela byl zvolen velmistr skladník. Prvním velmistrem nebyl nikdo jiný, než slavný fyzik, matematik, astronom, alchimista, teolog a nadšený amaterský skladník sir Isaac Newton.

Sir Isaac Newton - Velmistr skladník

Smyslem cechu bylo především hájit zájmy svých členů, dohlížení nad kvalitou služeb a především pak nedovolovat provozování řemesla někomu, kdo nebyl členem cechu. Člověk, který si dovolil vykonávat skladničinu a nebyl přitom členem cechu, byl mírně pokutován a následně rozčtvrcen. Tím, že cech mezi sebe příliš nových členů nepřijímal (jednou z podmínek přijetí byla praxe v oboru alespoň padesát let) a vzhledem k tomu, že skladničinu tedy mohla vykonávat jen úzká skupina lidí, došlo k velikému finančnímu obohacení cechu a jeho členů, což později, zvlášť v obdobích finančních krizí, bylo trnem v oku špatně hospodařícím vládám a chudým vrstvám obyvatel. Vrchní představitelé vlád pak svá špatná ekonomická rozhodnutí dávali za vinu řádu, doslova ho démonizovali a živili tak nenávist v srdcích prostých občanů, kteří proti řádu začali veřejně protestovat. Cílem vlády bylo zmocnit se nashromážděného bohatství skladníků a zacelit tak díry v rozpočtu.

Na ostrovech tak došlo k prvnímu pronásledování členů cechu a následně pogromu. Mnoho skladníků tak dalo rozhněvané Británii vale a uchýlilo se do zdánlivého bezpečí pevninské Evropy, kde od Portugalska po Rusko zakládali nové cechy. Kdyby tak tušili, co se na ně v budoucnu chystá v Německu...

Zakladatelem českého řádu svobodných skladníků byl Tomáš Garrigue Masaryk. Cech však fungoval pod krycím názvem Česká strana pokroková, kterou v roce 1900 založil Masaryk společně s Karlem Kramářem a Josefem Kaizlem. Důvodem ilegality byl odmítavý postoj Vídně, která na území Rakouska - Uherska uznávala pouze cech R-U skladníků. Díky Masarykově choti, Američance Charlottě Garriguové, se pak skladničina konečně dostává i za velkou louži.

Zakládání českého řádu svobodných skladníků

Nejtěžší chvíle pro členy skladnických cechů přišly s nástupem Adolfa Hitlera k moci. Cechy byly bohaté a válečná mašinérie a tažení napříč Evropou finančně nákladné. Došlo k dalšímu pronásledování skladníků, zatýkání, někdy i přímo na pracovišti a zabavování jejich majetku. Agresi vůči skladníkům pak ještě podpořila pravá ruka Hitlera Joseph Goebbels, který ve svých projevech několikrát zdůraznil, že skladníci jsou jen nevzdělaní burani tyjící z krve a potu pracujícího lidu.

S nástupem komunismu přecházejí cechy ve východní Evropě opět do ilegaity. Komunisté ruší podmínky pro vykonávání skladnického řemesla a možnost uplatnění v oboru tak nacházejí i vysokoškolsky vzdělaní lidé, například doktoři. V této době dochází k uzavření spolupráce řádu skladníků se řádem zednářů, kterým se v roce 1955 podařilo propašovat do letenského pomníku poselství budoucím generacím. To však neušlo pozornosti vedení komunistické strany a pomník tak byl v roce 1962, na příkaz N. S. Chruščova, odstřelen.

Poselství ukryté v letenském pomníku bylo odhaleno po sedmi letech

Druhá polovina dvacátého století je pak značně ovlivněna nástupem moderní techniky do výroby. Mezi členy řádu panují neshody. Konzervativní skladníci odmítají k vykonávání činnosti jakékoliv moderní pomůcky, jako například paletový vozík s elektrickým pohonem a jsou přesvědčeni, že pravou skladničinu lze vykonávat pouze za pomoci vlastních sil. Liberální skladníci se modernizaci nebrání, naopak je jimi vítána. Do toho všeho přichází čínští skladníci s myšlenkou, že skladničina není povoláním, nýbrž posláním, za které by skladník neměl přijímat finančních odměn, jelikož odměnou mu jest pocit dobře vykonané práce. Myšlenková jednota řádu se tak štěpí a k dnešnímu dni fungují po celém světě menší řády, znichž každý má svou vlastní filozofii a jen obtížně hledají společnou řeč.

První český velmistr skladník po pádu komunismu byl Václav Havel. Není náhodou, že se opět jedná o prezidenta. V mnoha zemích světa se stal prezidentem člen řádu, což neuniklo pozornosti konspiračních teoretiků, kteří se domnívají, že cílem řádu svobodných skladníků je ovládnutí lidstva a nastolení nového světového řádu. Konspirátoři poukazují i na souvislost skladníků s tzv. Chemtrails, což je projekt židozednářů z USA, při kterém je na vše tušící obyvatelstvo Země vypouštěna chemická směs, rozprašovaná pomocí dopravních letadel, za účelem genetické čistky lidstva. Jelikož k tomuto jevu dochází po celém světě, je tedy patrné, že množství chemického materiálu musí být tak obrovské, že je třeba ho někde uskladnit. A zde právě dochází k tomu napojení na řád svobodných skladníků. Toto je však mylná teorie, jelikož chemtrails je děsná hovadina a to množství uskladněných chemikálií také nesouhlasí.

Stejně tak nemá řád svobodných skladníků nic společného se současnou migrační krizí. Ta, jak již zde ve svém článku odhalil jeden nejmenovaný kolega bloger Čermák, čímž vzal vítr z plachet všem vítačům a elitám, je zcela v režii mimozemšťanů.

Ve svém volném čase si Václav Havel rád zaskladničil na své zahrádce.

Ale lhal bych, kdybych tvrdil, že český řád svobodných skladníků neovlivňuje dění na domací scéně. Kupříkladu zákon, který nařizuje zavírání supermarketů v období státních svátků byl naopak zcela v režii skladníků, a ne po domově toužících prodavaček, jak bylo veřejnosti prezentováno. Během svátků se za zdmi liduprázdných obchodů, v klidných prostředí skladů, pořádají tajné schůze členů řádu. Ono to sice zní dobrodružně, ale nic zvláštního se neděje. Členi jen diskutují, rozebírají nové trendy na poli skladničiny, zakusují chlebíčky a popíjejí krev mladých pannen.

Závěrem bych rád vyslovil přání, aby jak konzervativní, tak liberální skladníci našli opět společnou řeč, aby ctili zásady sepsané sirem Isaacem Newtonem, a aby zanechali zbytečných šarvátek.

Ex unitate vires!

Článek byl otisknut v časopisech Skladničina č.1/2018 a Nadržené baculky 1/2018.

 

 

Autor: Daniel Tomáš | pátek 9.2.2018 9:07 | karma článku: 28,09 | přečteno: 1730x
  • Další články autora

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

Ona taková kniha, to není nějaká lecjaká věc. Mnohdy si jí lidé vůbec neváží, natož aby se jí svěřovali a rovnou jí hází do ohně. Jo, byli i takoví lidé. Ale pak sami shořeli. Na to bacha.

11.9.2023 v 15:09 | Karma: 9,39 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Mravenčí doktor odchází od soudu s podmínkou

Připomeňme si sled událostí případu, který otřásl naší republikou a o kterém slyšel snad úplně každý člověk v zemi. Na ostře sledovaný případ, který byl dnes završen vynesením rozsudku, jako první upozornil básník Jozef Kožíšek.

7.9.2023 v 14:33 | Karma: 16,79 | Přečteno: 761x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

Dle starých pověstí českých, ukrývá se v katakombách pod branickým pivovarem mocné vlastenecké vojsko, které je připraveno v hodině temna vyjet na pomoc nepříteli národa českého.

19.5.2022 v 10:59 | Karma: 9,26 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Než rasistou, to radši vrahem bys bejt chtěl

Narazil jsem v minulém týdnu na dva zvláštní články. V jednom je hlavní postavou člověk, který před deseti lety v soukromé konverzaci použil rasistickou metaforu a nyní je bez práce. V druhém článku je pak člověk, který před...

18.10.2021 v 13:55 | Karma: 33,85 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Společnost

Daniel Tomáš

Zahrajeme si na trenéra

Jste trenérem týmu, který usiluje o postup do Ligy mistrů. Z prvního zápasu si přivezete dvougólové manko a v domácím prostředí tak musíte minimálně vstřelit tři branky a žádnou nedostat, abyste se vyhnuli prodloužení a ...

11.8.2021 v 15:05 | Karma: 17,73 | Přečteno: 529x | Diskuse| Sport

Daniel Tomáš

Skvrna

Linda se celou noc převalovala v posteli. Návaly horka střídala zimnice a bolest břicha na pohodě také nepřidala. Ráno ji bylo o něco lépe a když jí teploměr ukázal normální tělesnou teplotu, opláchla se a vydala se do práce.

22.7.2021 v 18:32 | Karma: 18,76 | Přečteno: 719x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Však zítra je také den

Horké polední paprsky slunce těžce dopadaly na zahrádku malého, ovšem za to velice malebného domku. Anna se svojí maminkou zrovna plely záhony. Práce to byla těžká a nepříjemná, ale zároveň i dosti nezbytná.

9.6.2021 v 7:37 | Karma: 18,82 | Přečteno: 413x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Muž se stromem

Bedřich Svátek byl starý a v tuto chvíli i velice, ale opravdu velice rozzlobený muž. Za plotem, ohraničující jeho pozemek, již postával početný dav, v čele se starostou obce a vzadu se členy místního sboru dobrovolných hasičů.

26.5.2021 v 16:16 | Karma: 18,57 | Přečteno: 390x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Dobrý den

Jednou časně z rána, stál jsem ve společných prostorách pátého patra našeho panelového domu a vyčkával na příjezd výtahu, který sestupoval z vyšších pater, aby mi usnadnil cestu do zaměstnání.

4.5.2021 v 17:23 | Karma: 20,67 | Přečteno: 672x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Výkřik ženy

Svého času jsem se ucházel o velice atraktivní a vysoce inteligentní dívku. Takže smrtící kombinace. Navíc měla zálibu v umění, zvláště pak v tom současném, což není zrovna má parketa.

3.5.2021 v 17:29 | Karma: 28,40 | Přečteno: 794x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Na konci tunelu

Také jste někdy přemýšleli nad tím, co asi znamená to magické bílé světlo na konci tunelu, o kterém mluví ti, kteří se jednou nohou octli v hrobě, rozmysleli si to a vrátili se mezi živé?

9.3.2021 v 14:46 | Karma: 17,83 | Přečteno: 444x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Jak jsem zničil AZ kvíz

Jednoho chmurného večera, sešla se naše rodina nad prázdným stolem v námi nelegálně obývané sklepní kóji jednoho panelového domu, aby dala hlavy dohromady a poradila si s tíživou finanční situací, do které nás uvedl otec.

19.2.2021 v 9:20 | Karma: 26,23 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

První kontakt

Jak si představuji první kontakt s mimozemskou civilizací? Rozhodl jsem se takový výjev nakreslit, ačkoliv kreslit věru neumím...

30.12.2020 v 18:40 | Karma: 13,65 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Jak jsem opět opravil video

Je celkem paradoxní, že je můj dědeček pravděpodobně jeden z posledních, ne-li poslední, člověk v Plzni a možná v celém kraji, který má dodnes doma videopřehrávač a za celých dvacet let se jej nenaučil obsluhovat.

12.12.2020 v 13:51 | Karma: 22,44 | Přečteno: 585x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Výpečky

„Zatracená hůlka," řekl Libor polohlasně a s námahou se ohýbal pro hůl, která mu spadla, když nandaval nákup do tašky. Paní pokladní na situaci nijak nereagovala a dál načítala čárkové kódy ze zboží, které se následně hromadilo..

30.11.2020 v 14:19 | Karma: 29,73 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Invaze

Starý barman ledabyle otíral ještě starší pult v ponuře osvětleném baru, do kterého před třiceti lety nastoupil na krátkodobou brigádu, jen než si najde něco lepšího. Problém je, že něco lepšího nemusí nutně hledat zrovna vás.

26.11.2020 v 19:00 | Karma: 17,86 | Přečteno: 460x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

S covidem pod košem

Ke covidu se již vyjádřil kde kdo. Experti, kteří se nikdy neshodnou, politici, zubaři, herci, zpěváci, sportovci, pán, co nám do práce vozí obědy... Ještě jsem však nezaznamenal vyjádření nějakého skladníka. Vezmu to tedy na sebe

21.11.2020 v 18:09 | Karma: 17,96 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Daniel Tomáš

My všichni rouškou povinní

V ranní ospalosti jsem ledabyle ukusoval krajíc chleba pomazaný zavařeninou a pročítal denní tisk. Zaujala mne zpráva z dalekého Ruska, kde se jedna místní fabrika rozhodla vyrábět roušky z porcelánu.

10.11.2020 v 12:08 | Karma: 21,62 | Přečteno: 730x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Dobrý skutek

Stalo se jedné horké letní noci, že jistý Jindřich Krůta, toho času povoláním kočí, vynesl z hořícího sirotčince na dvacet dětí a sám vážná zranění při tom utrpěl.

15.5.2020 v 17:54 | Karma: 20,31 | Přečteno: 491x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Kašlete na sochy, sázejte stromy

Hromada bronzu či jiného materiálu uplácaná do podoby, která připomíná, v případě Věry Špinarové dosti vzdáleně, osobu, která již nežije. Navíc vděčný cíl městských opeřenců.

5.5.2020 v 15:49 | Karma: 39,56 | Přečteno: 2852x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 146
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1520x
Jsem velekrál skladu v maličké firmě. Mám jen jediného podřízeného, a ani ten mne neposlouchá.. Dvakrát jsem neúspěšně studoval VŠ, tak jsem se dal na dráhu dělníka. Jsem pánem ještěrky a vozím palety z bodu A do bodu B, a když je frmol, tak i do bodu C, ale v žádném případě do bodu D.. Mám rád sport, pivo, rybařinu, pivo, dobré jídlo, přítelkyni, pivo, četbu, Bory, bory, skaliny, řeky, lučiny, českou hymnu, vychlazenou Plzeň a tak různě....

Tady mi můžete anonymně nadávat:

danieltomas08@post.cz

 

Seznam rubrik