Mezinárodní olympijský výbor hasí požář

Vinou neúčasti ruských sportovců a hrozícímu výraznému poklesu sledovanosti bližících se olympijských her v korejském Pchjongčchangu byl mezinárodní olympijský výbor nucen sáhnout k razantním změnám v pravidlech mnoha disciplín.

Ruská federace, co do rozlohy největší země světa s takřka 150 miliony obyvatel, byla vyloučena z účasti na zimích olympijských hrách v Pchjongčchangu vinou skandálního odhalení státem řízeného dopingu. Mezinárodní olympijský výbor nakonec povolil účast těm ruským sportovcům, kteří splní podmínky dané MOV, avšak s jedním malým háčkem, a to sice, že tito sportovci budou nastupovat pod neutrální vlajkou, což pyšnému ruskému národu není dvakrát příjemné. Neúčast Ruska na olympiádě je zkrátka výrazným zásahem, který hrám ubere na atraktivitě a jenž bude mít negativní dopad na sledovanosti této vrcholné sportovní události. Činovníci MOV si již uvědomili, že tímto tvrdým postihem Ruska potrestali zároveň i sami sebe a nejvíce pak pořadatele z Jižní Koreje, kteří do olympiády investovali obří sumy peněz, které se jim teď budou jen těžko vracet nazpět. Necelé dva týdny před slavnostním zahájením tak MOV sáhlo k radikálním změnám, týkajících se pravidel jednotlivých disciplín, za účelem zatraktivnění olympiády pro fanoušky z celého světa a náhrady za neúčast ruských sportovců.

Nejzajímavější změny se zřejmě dočkají fanoušci těch odvětví, jež se odehrávají v ledovém koridoru, tedy boby, saně, skeleton. Dráhy pro tato sportovní odvětví byly pořadateli v rychlosti přestavěny tak, aby vyústily přímo na vrcholu skokanského můstku určeného pro skoky na lyžích. Při výjezdu z koridoru se tak bobisté ocitnou rovnou na vrcholu skokanského můstku, ze kterého budou pokračovat v jízdě směrem dolů k výskoku, jako je tomu běžné u skokanů na lyžích. Nově se tak bobistům bude kromě času za zdolání koridoru počítat i vzdálenost letu. Tato vzdálenost se pak vynásobí počtem přeživších bobistů a nakonec se k ní přičtou tabulkové body za čas zdolání koridoru. Činovníci MOV si od této změny slibují větší počet těžce či smrtelně zraněných sportovců a tím pádem i větší divácký zájem.

Ruští bobisté se v Pchjongčchangu nepředstaví

Jedním z nejnudnějších olympijských sportů je běžkařský závod na 50 kilometrů, co si budeme nalhávat... Sledovat skupinu mužů (ženy běží 30km), jak dvě a půl hodiny běží zmrzlou krajinou, je jako sledovat silvestrovskou zábavu na televizi Barrandov moderovanou Jaromírem Soukupem. Naproti tomu takový biatlon je až extrémně populární. Zde činovníci MOV tedy přistoupili k jasnému rozhodnutí a spojili tyto dvě disciplíny v jednu. Soutěžit se bude naráz, přičemž biatlonisté odstartují o chvilku dříve, aby mohli včas zaujmout místo v zákopu na střeleckém stanovišti, kde vyčkají příjezdu klasických běžkařů. Dále už je to jasné. Místo umělých terčů budou biatlonisté střílet po běžkařích, přičemž bodovat se bude následovně: za zásah do oblasti hlavy a krku se uděluje 10 bodů, za zásah do oblasti trupu 5 bodů a při trefení končetin si biatlonista připíše po jednom bodu. Při útoku zblízka s nasazeným bajonetem se bodování násobí dvěma. V cíli se pak od biatlonistova času odečtou získané body (1 bod = 5 vteřin) a vítězí ten s nejmenším časem. Mezi klasickými běžkaři je vítězem každý, kdo nezahyne a dosáhne cíle.

Takový obrázek bude k vidění v Pchjongčchangu během biatlonu

Jistě se všichni shodneme, že góly jsou takovým bobkovým listem, či snad sladkou paprikou ledního hokeje. Čím více koření, tím více chuti, řekli si představitelé MOV a narychlo nechali do hokejových arén v Pchjongčchangu nainstalovat namísto hokejových branek fotbalové. Od tohoto kroku si činovníci slibují větší porci gólových momentů a tím pádem i zatraktivnění hokejových klání, která jsou navíc poznamenána neúčastí hvězd z NHL. Aby toho nebylo málo, rozhodli se činovníci během hokejových utkání pořádat ještě klání krasobruslařů, kteří budou přímo během zápasů soutěžit ve své disciplíně v prostoru mezi útočnými pásmy. Nově si tak krasobruslaři budou muset dávat pozor nejen na techniku skoků a piruet, nýbrž i na bodyčeky a krosčeky projíždějících hokejistů a uhýbat rychle letícímu kotouči.

Diváci budou moci v jeden čas shlédnout krasobruslení i lední hokej

Pro přilákání diváků mladšího věku pak poslouží skoky na lyžích, do kterých byla přidána jistá dávka freestylu a došlo tak ke spojení tohoto sportu s akrobatickým lyžováním. Během letu se závodníci budou pokoušet o různá salta, obraty a vruty, jako kdysi náš skvělý akrobatický lyžař Aleš Valenta, jen s nepatrným rozdílem, že tady závodník poletí něco kolem dvouset metrů do dálky.

Skokan na lyžích při tréninku nového prvku

Tak takové tedy budou změny na letošních zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. Osobně jsem velice zvědav, jestli tyto změny povedou ke zvýšení atraktivity a větší sledovanosti. To se dozvíme již příští pátek, tedy 9. února, kdy je v Pchjončchangu slavnostní zahájení XXIII. zimních olympijských her.

 

Autor: Daniel Tomáš | úterý 30.1.2018 9:11 | karma článku: 27,64 | přečteno: 1540x
  • Další články autora

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

11.9.2023 v 15:09 | Karma: 9,39

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

19.5.2022 v 10:59 | Karma: 9,40

Daniel Tomáš

Zahrajeme si na trenéra

11.8.2021 v 15:05 | Karma: 17,73