Daniel Tomáš

Mutantní krokodlaci z bažin a ty ostatní

9. 05. 2018 10:23:53
Neznámí či dávno zapomenutí herci, směšné efekty, přes noc zmutovaná zvířata či tornáda apokalyptických rozměrů, nedaleké městečko, v němž se právě koná slavnost, kterou, navzdory katastrofě, nehodlá starosta města ukončit.

Nejspíš proto, že na slavnosti se za přítomnosti televizního štábu nacházejí i významní hosté, kteří naplní městskou kasu a je tedy pro starostu přijatelnější riskovat jejich sežrání zaživa, než tuto slavnostní akci zrušit.

Kolik takových filmů jste viděli?

Já mnoho. Mám totiž takovou zvláštní úchylku a tyto filmy vyhledávám. Skutečně se u těchto filmů velice dobře bavím, i když asi úplně jinak, než si režiséři a herci představovali. I když... K tomu se ještě vrátím.

Pozor! V článku jsou spoilery!

Kromě toho, co jsem již zmínil, mají tyto filmy ještě jednu společnou vlastnost, a to sice naprosto debilní názvy, což mi ale na druhou stranu značně ulehčuje jejich nalezení. Když totiž v programu či na internetu naleznu názvy typu: Útok trojhlavého žraloka nebo Megažralok vs. obří chobotnice vím, že jsem na správné adrese. Trailer k filmu Megažralok vs. obří chobotnice, ve kterém se v hlavní roli představí odpadlík Lorenzo Lamas, můžete shlédnout zde: https://www.csfd.cz/film/258268-megazralok-vs-obri-chobotnice/prehled/

Film o megažraloku má i pokračování. To se jmenuje Megažralok vs. crocosaurus.

Žraloci bývají vděčným tématem těchto akčních snímků. Doslova fenoménem se stala série Žraločí tornádo, která se dočkala již šesti! pokračování. Trailer k prvnímu dílu zde: https://www.csfd.cz/film/343017-zralokonado/prehled/

V hlavních rolích se zde představí Steve z Beverly Hills 90210 (Ian Ziering) a Tara Reid z puberťácké komedie Prci, prci, prcičky. Zápletka filmu je výborná. Na Los Angeles se od moře valí obrovská bouře, jakou svět ještě neviděl, a která žene stovky, ba i tisíce žraloků k pobřeží. Ulice Los Angeles jsou během okamžiku pod vodou. Bouře je však navíc doprovázena tornádem, které z moře nasaje žraloky a následně je rozhází do zatopených ulic města andělů, kde nastává hotové peklo. Žraloci jsou ke všemu nečekaně agresivní a poměrně i inteligentní. Dokážou zaútočit i ze vzduchu! Naštěstí je zde Steve z Beverly Hills 90210, který nemůže jen tak sedět a přihlížet a vyzbrojen motorovou pilou! se žralokům postaví na odpor.

Abych pravdu řekl, tak i přes veškerou snahu filmařů a všechny počítačové efekty zde na mě nejděsiveji působí anorektická a alkoholem poznamenaná postava Tari Reid.

Asi nemusím zmiňovat, že Los Angeles se podaří zachránit. S druhým dílem této skvostné série si filmaři hlavu příliš nelámali a jen prakticky totožný děj přemístili z LA do New Yorku, kde se zrovna nachází i naši hrdinové z prvního dílu. Žraloci jsou zde ještě děsivější než v LA a není proto divu, když hejno žraloků zaútočí na letící letadlo a sežere na toaletě nic netušícího člověka.

Ve třetím pokračování přebírá Steve z BH z rukou prezidenta USA řád zlaté motorové pily (nekecám), když v tom je město Washington napadeno žraloky. Steve se společně s prezidentem dají do boje a dál už to pokračuje podobně jako předtím. V tomto díle se poprvé objeví otec Steveho, a tím není nikdo jiný, než David Hasselhof, který se pak za nějakých prazvláštních okolností dostane až na Měsíc, odkud zamává do kamery. Další díly jsem už bohužel neviděl. Musel jsem si od žraloků na chvilku odpočinout.

A tak jsem natrefil na skutečný skvost. Film, který považuji za to nejlepší, co kategorie sračkoláda nabízí. Mutantní krokodlaci z bažin.

Trailer - https://www.csfd.cz/film/350414-cesta-krokodylu/prehled/

Hlavní hrdinka Avery (Jordan Hinson) se vrací na prázdniny z vysoké školy domů k otci a nevlastní matce. Bůhví proč, žije tato rodina v komunitě lovců aligátorů kdesi v louisianských bažinách. Otec dceru přivítá slovy, že začala aligátoří sezóna. Nikdo však netuší, že jeden z obyvatelů osady vypouští do vody zkaženou kořalku, která negativně působí na aligátory a dělá z nich krvelačné krokodlaky (mám neblahé tušení, že onu kořalku popíjel i filmový štáb).

Jednoho dne se Avery koupe v řece se svým přítelem Dathanem, kde jsou svědky napadení a usmrcení člověka aligátorem. Když se pak útoky aligátorů množí, rozhodne se Avery s Dathanem, že aligátory pozabíjí. Při jedné výpravě jsou však aligátorem sami napadeni a jen díky pomoci Averyna otce se jim podaří přežít. Averyn otec byl však v souboji pokousán, čímž byl nakažen a přes noc se promění v aligátora (za to všechno může ta zkažená kořalka).

Avery se snaží nalézt svého otce, ale marně. Během hledání se propadne do bažiny a pomalu se topí. Tu se však na scéně objeví aligátor, který jí z bažiny pomůže, a ve kterém Avery poznává svého otce. Poznala ho díky zlatému zubu, který měl její otec, a který byl i v tlamě aligátora. Otec aligátor následně umírá v souboji s jiným aligátorem, když se snaží ochránit svoji dceru.

Postupně se v aligátory přemění úplně všichni, včetně Dathana. Jen Avery zůstává posledním člověkem a rozhodne se všechny aligátory zabít. Na pomoc ještě přijíždí šerif z nedalekého města. Během výpravy se podaří zabít šerifa a všechny aligátory, až na jednoho. Avery přežije, ale je v bezvědomí. Z místa boje ji odtáhne poslední žijící aligátor.

Film končí záběrem o rok později, kde můžeme vidět šťastnou Avery chovající v náruči miminko a spokojeně žijící s posledním aligátorem. Jak a s kým k miminku přišla se neodvážím domýšlet...

Podobných filmů jsem viděl dost, i když krokodlakům se asi nic nevyrovná. Člověk se u nich nasměje víc, než u některých komedií. Teď se vracím k tomu, co jsem naznačil na začátku. Točí filmaři tyto šílené filmy záměrně nebo se jim to prostě nepovedlo podle představ? Béčkové filmy se těší celkem velké oblibě a dokonce se konají i festivaly, kde se promítají. A jestli to vydělává... Možná ti autoři nejsou zas tak hloupí...

Možná si říkáte, že když někdo pojmenuje film po mutantních krokodlacích, dává tím jasně najevo, v jakém duchu se film ponese. Jenže to je jen český název. Onen film se v originálu jmenuje Alligator Alley, což by v překladu mělo znamenat Aligátoří alej, a to už nezní tak hrozně.

Viděli jste i Vy nějaký podobný film, který nemůžete dostat z hlavy a rádi byste jej doporučili svým nepřátelům?

Autor: Daniel Tomáš | karma: 15.61 | přečteno: 512 ×
Poslední články autora